چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

مجله شلپ

نوشته کامل

اپیدمی چیست؟ علل پیدایش و راه مبارزه با آن

اپیدمی یا همه گیری چیست و چه زمانی به وقوع می پیوندد؟ اپیدمی به شیوع سریع یک بیماری عفونی در یک جمعیت خاص و یک دوره زمانی کوتاه گفته می شود. در ادامه این نوشته از مجله شلپ توضیحات کامل تر ارائه شده است. اپیدمی چیست؟ اپیدمی اصطلاحی است که غالبا برای توصیف هر مشکلی […]

بدون دیدگاه

اپیدمی یا همه گیری چیست و چه زمانی به وقوع می پیوندد؟ اپیدمی به شیوع سریع یک بیماری عفونی در یک جمعیت خاص و یک دوره زمانی کوتاه گفته می شود. در ادامه این نوشته از مجله شلپ توضیحات کامل تر ارائه شده است.

اپیدمی چیست؟ علل پیدایش و راه مبارزه با آن

اپیدمی چیست؟

اپیدمی اصطلاحی است که غالبا برای توصیف هر مشکلی که خارج از کنترل باشد به طور گسترده استفاده می شود. یک بیماری زمانی به عنوان اپیدمی شناخته می شود که در یک منطقه جغرافیایی گسترده شیوع پیدا می کند و بخش اعظمی از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. به عبارت دیگر، اپیدمی رویدادی است که در آن یک بیماری به طور فعال در حال گسترش است.

 

مراحل شکل گیری یک اپیدمی چیست؟

حال که متوجه شدید اپیدمی چیست بد نیست با مراحل شکل گیری آن نیز آشنا شوید. مراحل شکل گیری یک اپیدمی به شرح زیر است:

  • این ویروس در حیوانات یافت می شود اما در انسان وجود ندارد.
  • این ویروس در انسان ها نیز مشاهده شده است.
  • خوشه های کوچکی از این بیماری یافت می شوند، اما به سرعت در حال گسترش نیست.
  • ویروس از انسانی به انسان دیگر منتقل می شود و شیوع آن سرعت می گیرد.
  • ویروس حداقل در دو کشور شیوع یافته است و احتمال بروز اپیدمی قریب الوقوع است.
  • این بیماری با شیوع در ده ها کشور اکنون به عنوان یک اپیدمی شناخته می شود.

 

انواع اپیدمی ها در تاریخ

  • حصبه
  • آبله
  • آنفولانزا
  • مالاریا
  • کرونا ویروس جدید

اپیدمی چیست؟ علل پیدایش و راه مبارزه با آن

چه عواملی باعث بروز یک اپیدمی می شود؟

انتشار ویروس ها از اصلی ترین علل بروز یک اپیدمی می باشد. اما ویروس ها چگونه شیوع پیدا می کنند:

 

سفرها

هرچه تعداد بیشتری از مردم روی کره زمین سکونت کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که کسی با ویروس روبرو شود و آن را به دیگران انتقال دهد. از آنجا که ما امروز مسافت های بیشتری را نسبت به گذشته سفر می کنیم، این امر باعث می شود ویروس ها با سرعت بیشتری در مسافت های طولانی تر گسترش یابند.

 

حشرات و پرندگان

وقتی ویروس ها راه حامل های جدید را پیدا می کنند، می تواند به اکوسیستم ها و جمعیت های جدید برسند. برخی از ویروس ها می توانند از طریق دسته ای از حشرات یا پرندگان به نقاط مختلف جهان مهاجرت کنند.

 

تغییرات آب و هوا

تغییرات آب و هوا می تواند برخی از حیوانات حامل ویروس را به مناطق مختلفی سوق دهد، جایی که می تواند بیماری را میان مردم گسترش دهد.

 

جهش ویروس ها

گاهی اوقات تغییر در یک ویروس به خودی خود اجازه می دهد تا همه درگیر آن شوند. ویروس آنفولانزا مثالی عالی در مورد چگونگی جهش ویروس ها می باشد. ویروس آنفلوانزا به طور منظم تغییر می کند و این تغییرات دلیلی است که ما باید هر فصل یک واکسن آنفولانزای جدید برای استفاده عمومی تهیه کنیم.

 

چگونه یک بیماری به اپیدمی تبدیل می شود؟

  • حشرات: حشرات می توانند بیماری هایی را حمل کنند و آنها را از فردی به فرد دیگر منتقل کنند. نمونه هایی از بیماری های ناشی از حشرات شامل طاعون و مالاریا است.
  • انتقال از راه هوا و سطوح آۀوده: عفونت همچنین می تواند از طریق هوا حرکت کند، معمولا وقتی فرد آلوده دچار سرفه یا عطسه می شود این ذرات آلوده روی سطوح و هوا پخش می شوند و دیگران را آلوده می کنند. نمونه هایی از این دست بیماری ها آنفولانزا و کرونا ویروس جدید می باشند.
  • مواد غذایی و آب: بعضی از بیماری ها می توانند از طریق غذای آلوده یا آب پخش شوند. نمونه این بیماری ها شامل وبا و حصبه می باشد.

اپیدمی چیست؟ علل پیدایش و راه مبارزه با آن

 

راه حل پایان یافتن یک اپیدمی چیست ؟

  • مقاومت ویروسی: هنگامی که برای اولین بار یک اپیدمی شروع می شود، می تواند به ضعیف ترین و مستعد ترین افراد حمله کند. این افراد ممکن است بمیرند یا زنده بمانند. در صورت زنده ماندن، این افراد ممکن است از مصونیت لازم برای بیماری برخوردار شوند و نوعی مقاومت ویروسی در بدن آنها شکل بگیرد. در نتیجه با گذشت زمان، این بیماری کمتر و کمتر میزبانی می یابد که آسیب پذیر باشد و بتواند به راحتی به آن حمله کند. سرانجام روند شیوع این بیماری همه گیر کند می شود و به پایان می رسد.
  • فصل ها: برخی از بیماری های همه گیر فصلی هستند. به عنوان مثال، میزان شیوع آنفولانزا در طول زمستان چند برابر بیشتر از فصل بهار است و با جابجایی فصل ها ممکن است اپیدمی ها ضعیف شده یا به مرور از بین بروند.
  • شکستن چرخه انتقال: با رعایت بهداشت عمومی و در بعضی مواقع قرنطینه افراد مشکوک یا مبتلا به بیماری در طی یک دوره زمانی مشخص، می توان چرخه انتقال یک اپیدمی را شکست و آن را از بین برد.

 

منابع

britannica

wikipedia

مطالب مرتبط

بخش نظرات

نظرتان را بنویسید

Array